12/04/2012

Akıtma yada Bilinen Adıyla Krep

Merhabalar;

Geçen günlerde kahvaltı için ne yapsam etsem diye düşünürken epeydir canımın çektiği ama üşengeçliğimden yapamadığım krepleri yapmış bulundum ve hazır yapmışkende fotolayıp bloğa atmamak olmazdı...
Ben bu krebe çocukluğumdan beri "AKITMA"derim.Her yörede farklı bir söylemi var sanırım.Bizim akrabalardan Şükran yenge "CIZLAK" derdi sanırım onlarda da o isimle geçiyor.Evlendikten sonra eşim ve ailesinede akıtma olarak tanıttım bu güzel yiyeceği.Krep ismi bizde akıtma olarak sürüp gitcek galiba :P Adıda tavaya akıtılıp yayıldığpından gelmiş olsa gerek. Neyse fazla uzatmadan tarife geçeyim..

Malzemeler:
2 su bardağı süt
2 su bardağı un
2 ad. yumurta
1,5 çay kaşığı tuz
sıyı yağ

(Süt yerinede suda koyabilirsiniz. Biz küçükken annem suylada yapardı bunu.)


Yapılışı:
Bir kabın içine yumurtaları kırıp sütü veya suyu hangisiyle yapacaksanız onu ekleyip bir güzel çırpıyoruz.Üzerine unu ve tuzumuzu ilave edip unda topaklanma kalmayana dek iyice çırpıp karıştırıyoruz.Kıvamı ne çok akışkan nede çok katı olacak.Eğer akışkansa un koyup koyultabileceğiniz gibi,koyuysada süt/su koyup cıvıklaştırabilirsiniz.

Hamuru hazırladıktan sonra istenilen büyüklükte teflon tavada yada varsa krep tavanıza tavayı ıslatacak kadar yağ sürüp ısıtıyoruz.(eğer tavayı yağlamazsak hamur yapışıp kalır)Isınan tavaya hamurdan bir kepçe kadar koyup tavayı sağa sola yatırarak hamurun her yere dağılmasını sağlıyoruz.Eğer açık kalan yerler varsa kaşığın sırtıyla hamuru oralarada yayabilirsiniz.Hamur hafif pişince renk değiştirmeye başladığında tavayı hafif hafif arada sallayın sallayınki tavaya yapışık kısımlar varsa ayrılsın.alt yüzü pişince maşa yardımıyla yada ben gibi ustası olduysanız bu işin :P tavada attırarak altını üstüne getirip diğer yüzün pişmesini sağlıyoruz.

Pişirdiğimiz akıtmaları ister sade isterseniz kahvaltılık malzeme koyarak servis edebilirsiniz.(peynirle süper oluyor tavsiye ederim:)


Başka bir yazıda görüşmek üzere hoşça kalın..

2 yorum: